söndag 17 oktober 2010

Sluta grina nu.....

.... alla verklighetsfrånvända politiker och kritiker.

I skuggan av ännu ett tragiskt, men ej oväntat, dödsfall i Afghanistan höjs nu fler röster som skanderar "tillbakadragande, tillbakadragande, tillbakadragande".

Vi, bl.a Sverige, har åtagit oss att hjälpa den Afghanska befolkningen bli av med banditer och fanatiker som gör allt för att sko sig på andras lidande. Huruvida vi skulle varit där från början tänker jag inte kommentera, men nu är vi där och det är naivt att tro att bara för att några ledande politiker tycker att den Afghanska regeringen, förtroendevald "my ass", borde kunna ta över ansvaret från 2013 så ska vi lämna allt vind för våg.

Snälla nån.

Under den senaste tiden har den svenska kontingenten fått en mer aktiv roll i säkerhetsarbetet och följaktligen ökar attackerna mot svenska patruller.

"News flash": De svenska soldaterna i Affe är just det: SOLDATER! som med vapen i hand ska utföra ett farligt arbete. Jamen låt dom göra det då, och låt dom arbeta klart så vi går i mål någon gång. Sluta inte nu bara för att det blir tungt.

Den som sig i leken ger, får leken tåla. Det gällde när vi var barn och spelade fotboll/bandy/hockey/handboll m.m. och det gäller nu.

5 stupade är en tragedi, men med tanke på alla de som varit nere så är det en låg siffra och visar på kvaliteten hos de svenska soldaterna.

"Keep up the good work"

6 kommentarer:

Anonym sa...

Sköts inte de två som stupade från Livgardet av sina egna som i panik vräkte på allt man hade?
Sanningen är väl snarast den att svenska soldater är uselt utbildade och ledda. Skulle våra soldater möta en modernt utrustad fi så skulle man förvandlas till köffärs tämligen omgående.
Som tur är möter man dåligt utrustade och övade banditer.

Soldaten sa...

Dom sköts av den förklädda förövaren. Den soldat som blev skadad besvarade elden med ksp och pistol när han fick eldavbrott på sitt huvudvapen. Han gjorde sedan sitt bästa, tyvärr förgäves, för att stoppa blödningarna hos sina chefer.

Att klämma ur sig en sådan sak som att svenska soldater är dåligt utbildade och dåligt ledda visar bara på en omogen och enormt polariserad bild av verkligheten. (tips; allt är inte svart och vitt)

I händelse av att vi stöter på motståndare som inte använder sig av fulknep och inte följer krigets lagar, bl.a. dölja sig bland civilbefolkningen, inte bära vapen öppet och spela in divers videor där gisslan tas av daga = icke kombatanter, kommer med största sannorlikhet ROE vara annorlunda såväl som det taktiska och strategiska tankesättet.

Vill du ha en bra debatt, släpp sargen och kom med i matchen. Titta upp från skärmen någon gång ibland. Kanske till och med prata ansikte mot ansikte med någon som varit med, eftersom jag antar att du ej ens gjort vpl med tanke på uttalandet om kvaliteten på soldaterna.

Anonym sa...

"...visar bara på en omogen och enormt polariserad bild av verkligheten."

Skulle vara en bra beskrivning av den här bloggen.

Jag undrar var Försvarsmakten ska med krigsromantiker och uniformsfetishister till - inte är det det soldatmaterielet vi vill ha. Förr sållades MÖP:arna bort tidigt - nu är det de som Försvarsmakten måste rekrytera - för vem vid sinna sinnens fulla bruk blir soldat för 16 000kr per månad. DEt är t.o.m. lägre betalt än en outbildad barnskötare har och hälften av vad en sopåkare på Östermalm tjänar

Själv blir jag mörkrädd när man ser vilket klientel som rekryterats...

//Majoren

profanum_vulgus sa...

Soldaten:
Hur gjorde den förklädda förövaren för att kunna skjuta två olika NATO-kalibrar med sin ryska kulspruta?

Dessutom verkar det senaste dödsoffret ha berott på att han inte satte på sig säkerhetsbältet.

Att vara svensk soldat i Afghanistan är ungefär lika farligt som att vara byggnadsarbetare i Sverige.

Soldaten sa...

@Majoren

Ja, alla har rätt till sin åsikt, och det är frivilligt att läsa min. Passat det inte är det bara att ge fan i att klicka in på bloggen, men något intresse verkare det finnas då du tar dig tid till att både läsa OCH skriva. Hugaligen att Majoren kan sänka sig så lågt som att läsa en "krigsromantikers" och "vapenfetishists" tankar. (Varifrån den märkliga bilden nu kommer ifrån.)

Kanske ska bestraffa sig med 30 snabba, om det inte finns en sk majorsmage ivägen förstås.

Dessutom kanske majoren ska titta utanför tjänsterummet och se att en stor del av truppofficerarna defacto ÄR MÖP'ar i mer eller mindre omfattning.

Insatsförsvar kräver insatt personal, på alla sätt.

Invasionsförsvar kräver invaderade soldater = förlegade i dagens läge.

Nä, det ska bli skönt när allt dökött rensas ut och vi sitter med ett försvar som är bemannat som det är tänkt, med FÄRRE men KOMPETENTA officerare desto längre upp i FM man ser. Inte som nu när det finns fler övlt och majorer än det går att räkna. (Inget ont om de som faktiskt har en reell uppgift att sköta, t.ex. utbilda, stab, osv. Flytta papper från ena sidan skrivbordet till andra är inte en sådan uppgift.)

Slutligen, om du blir mörkrädd när du ser klientelet antar jag att du inte sett det mer än på ett av de papper som passerat srivbordet. Kom ut i verkligheten och snacka med oss istället om du vill veta något. (ps. Glöm inte att byta till 90 från 90L och ta på dig en vram tröja. Det är kallt ute nu.)

@profanum_vulgus

Har inte läst någon rapport så jag kan inte dementera det du skriver, jag har "bara" prata med dom som var där.

Jag håller med dig om byggnadsarbetarna. Jämför även döda och skadade i trafiken, vi kanske måste dra tillbaka alla bilarna; folk DÖÖÖÖR ju i dom!

Anonym sa...

Måste här inflika att även om jag inte kan ett skit om de fakta (verkliga eller påstådda) som presenteras av någon part här, så vet jag en del om den som skriver. Jag vet att Soldaten både sett våld och att han gör allt för att undvika det.Han är så långt ifrån en krigsromatiker man kan komma.

Kan inte tänka mig någon annan människa vars omdöme och lugn jag skulle lite mer på i pressad situation.

Detta trots mina enorma (möjligen orättvisa) fördomar mot folk som frivilligt ägnar sig åt någon typ av militär verksamhet, oavsett rang/lön
/miro

En sida som förtjänar en hedersplats.

SoldF.com Försvarsmaktens utrustning, fordon, materiel och vapen