lördag 2 oktober 2010

Nu kokar det.

SÄPO har gått ut med att hotnivån mot sverige är på nivå 3 av 5, "Förhöjd hotbild".

Nere i europa rustar sig länderna för storskaliga terrorattacker som mest liknar något ur en dålig film.

Frågan är då; hur påverkar det här oss soldater? Vi som med stor sannolikhet kommer sättas in om det nu sker en sådan attack som tidningarna målar upp.

Kommer det skyndas på vad gäller resurser eller sitter FML och tänker, "Nä, det händer inte oss." i vanlig ordning.
Kommer regering och riksdag nu ta sitt förnuft tillbaka och fördela budgeten annorlunda eller sitter dom och tänker, "Nä, det händer inte oss." i vanlig ordning.
Kommer de sammantagna underrättelsetjänsternas bedömning ligga till någon grund för sveriges militärs agerande över huvud taget.
Kommer en eventuell attack nere på kontinenten överhuvudtaget ge någon respons, eller kommer våra politiker fortfarande sitta med huvudet i armhålan och tänka, "Nä, det händer inte oss." i vanlig ordning.

Intressanta tider för oss soldater som till syvene och sist valt ett jobb som går ut på att på uppdrag av de styrande gå i utpekad riktning, utföra beordrad uppgift och röja undan de som står i vägen. Inget att hymla om, vi tränar för att med vapen i hand och granater i fickan utföra det arbete våra förtroendevalda lagt på oss.

4 kommentarer:

chefsingenjören sa...

På den "gamla goda" tiden så kune Försvarsmakten i detta läge kommendera "Givakt". Det innebar att man med fredsstyrkan ökade beredskapen. Även spridning av fartyg och flygplan till baser kunde vara en del av skyddet mot t.ex. terrorattentat. En bomb i en Gripenhangar i dagsläget innebär att 1/6 av samtliga Gripenflygplan upphör existera.

Anonym sa...

Men ni har väl för guds skull inte blivit itutade att ni kommer bli utkommenderade i ett sådant läge? Möjligtvis som stöd till räddningtjänsten tillsammans med Hemvärnet, men att ni skulle få ge er ut och skjuta på terrorister kommer inte hända.

Soldaten sa...

Nej, det har vi inte. Se det mer som en tanke om hur FM är tänkt att användas med tanke på hur det verkar från politiker- och FML-håll som om "vi" bara är utfyllnad.

Anonym sa...

Att använda militära förband i terrobekämpning och andra mer kvalificerade uppgifter kommer att tilldelas SF specialförbanden som är bättre tränade och utbildade för sådan uppgift, jag tror att uppgifter som kommer tillfalla det vanliga FM är bevakning av känsliga objekt, högre beredskap på förband med viss specialitet som LV (UndE 23) luft och sjöbevakningen samt andra förbande med inhämtnining som uppgift, och de facto är att våra anställda förband har just nu kommit start gropen för sin utbildning att bli ett samövat och tränat förband sått som tar sin tid för att få rätt kvalite.
Jag tror mer på att FM kommer att på sin höjd öka bevaknign av objekt platser.

En sida som förtjänar en hedersplats.

SoldF.com Försvarsmaktens utrustning, fordon, materiel och vapen