lördag 16 oktober 2010

Mer strid.

Har genomfört en otroligt nyttig och rolig övning: 4 grupper släpps lös på varsin sida av ett terrängavsnitt med ordern "sök upp och slå motståndaren inom område XX/YY". Det faktum att ingen av grupperna visste vilket område de andra grupperna hade eller att de fått samma order gjorde saken mer intressant.

Så, med fickorna fulla med am, inklusive granater och extra magasin (mums), ådrorna fulla med adrenlin och simfire-utrustning påtagen drog stora kriget igång. Det var länge sedan jag gick i färdigställning så länge och var så spänd, det vilade trots allt rätt mycket prestige över det hela.

Efter att gått runt en bra stund och ledan började sätt in så.....

Ja, eldstriden var över på ett ögonblick, med ett antal skadade på båda sidor. Många läxor lärda; breddgruppering är inte helt fel, att målange är en bra sak, stå upp och springa är en dålig idé, osv, osv. Tror t.o.m. det var en "blue on blue" i en av eldstriderna. Obra.

I båda områdena lyckades (eller misslyckades om så man vill) en soldat ur en grupp se och tappa bort den andra gruppen.

Efter lunch var det dags för plutons anfall mot förskansad motståndare. Slutade med mycket eld i luften och en del granater flög, från båda håll. Att vara på förhand i eldställning är starkt, att vara tre gånger så stor styrka är starkare. Även om en grupp i eldställning gjorde stor skada på den anfallande styrkan är det lätt att slå en motsåndare om man har en grupp som kan göra omfattning i sida: Det vill säga, 2 grupper framifrån och en från sidan. Utgången var rätt given från början.

F*n alltså. Det är ett intressant jobb vi valt: Springa (nåja) runt med tung ryggsäck, öva på att på bästa och effektivaste sätt slå ihjäl motståndare med eller utan eldinsats och tycka det är fullt normalt att gå runt med en Ak5C i näven, nästan konstigt utan den faktiskt. Undrar hur det kommer kännas den dagen det civila mörkret sänker sig över oss igen?

Nu är det långhelg efter en period med långa dagar, sen drar "konflikten" igång igen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur har ni det med tilldelad utrustning? Får ni ut mer än två magfickor till SV2K om ni begär det? Fler än fyra mag som standard? Vad har ni fått för besked om egeninköpta fickor som i princip är samma som kronans, dvs Snigels och Recons produkter?

Är det något du och dina kollegor snackar om eller räcker vanilla-SV2K?

/Johan J

Soldaten sa...

Just nu, när vi är i början på hela härket med anställda soldater funkar det hyfsat. Vi ville ha mer fickor, det kom en säck med fickor samma dag. Vi behövde fler magasin, det dök raskt upp en låda med nya fräscha.

Vad gäller egeninköpta prylar att hänga på västen/egen väst. För tillfället är det nej, men jag hoppas att cheferna snabbt och snärtigt inser att komplettering av utrustning av den enskilda soldaten inte är något konstigt, utan naturligt.

Hoppas på att FM förstår att vi är anställda, inte livegna, och kanske vill ha utrustning som gör just mig till exempel till en gladare = bättre soldat. Systemsäkerhet, eller hur.

En sida som förtjänar en hedersplats.

SoldF.com Försvarsmaktens utrustning, fordon, materiel och vapen