söndag 25 juli 2010

To Fack, or not to Fack? Del 2

Det pratas mycket nu i försvarsbloggvärlden om det nya personalförsörjningssystemet. Flertalet skribenter och kommentatorer vädrar frågan om soldaternas rätt till facklig organisation.

Jag måste var ärlig, trots att jag varit väl insnärjd i det fackliga arbetet på min tidigare arbetsplats, att jag är benägen att hålla med om många av de argument som ställs upp mot att soldater ska ha rätt att organiserar sig fackligt. Det kanske sticker i ögonen på en del, men så är det i alla fall.

Fram tills dess att mitt nya arbetsliv börjar måste jag nu ta mig en lång funderare; ska jag gå med i facket (officersförbundet är väl det enda som finns än så länge) eller inte.

Om svaret är ja, då kanske det är en bra idé att organisera en helt ny organisation.

Vad sägs om:

Sveriges Soldaters Fackförbund, SSoldF

Vi får se.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Klart att ni ska organisera er.
Klart att ni ska vara enade.

Skapa en förening/organisation som ni ansluter till ett fackförbund.

Nej - officersförbundet är inte det enda alternativet. Kanske till och med ett sämre alternativ. Ni kommer att drunkna i det gamla bäste-broder-förbundet.

Soldaten sa...

Som jag sa i del 1 tidigare, organisering i facket har, åtminstone fram till nu, varit en självklarhet.

Det som känns svårt är den märkliga aktivitet vi kommer jobba med och hur det kommer fungera med all tid som ligger på otid, om jag är tillräckligt otydlig.

Troligen krävs det i slutändan att ett nytt förbund bildas, problemet blir: Hur fixa ett förbund när maximala medlemstiden är 12 år, troligen kortare för de flesta?

Vem orkar lägga ner så mycket tid som det krävs bara för att sluta inom en kort tid?

Mina personliga erfarenheter är att det tar ett bra tag att bli insatt i och duktig på det fackliga arbetet. Hur kommer det att fungera när det inte finns någon "mentor" inom det egna fackförbundet som har varit med ett tag?

De personer som hjälpt mig i mitt fackliga arbete är alla luttrade rävar som gärna hjälper en färsking att genomföra arbetet på fältet, som gärna visar alla trix och knep baserade på åratal av arbete.

Anonym sa...

Seko försvar kanske är lösningen på den korta anställningstiden, mentorer m.m.?
De har just nu ett annat avtal med FM för din kategori!
Detta avtal går ut 2012 och väntar på lagstiftningen som beräknas vara klar då.
Du hittar deras avtal på FMs hemsida under rekrytering-avtal-gå vidare-avtal seko.
Som det ser ut nu och med deras senaste agerande i åtanke är nog inte officersförbundet något jag skulle rekommendera.
Teaterdirektören.

Soldaten sa...

Problemet är det där med enbart 2 års anställning.

Inte min idé direkt. Eller många andras skulle jag tro.

Men det är en början.

Anonym sa...

Tyvärr är det nog så att det avtal som gäller mellan FM och officersförbundet inte heller gäller längre än tills dess att lagstiftningen hinner ikapp. Det beräknas ske någon gång under 2012.
Ett annat förslag, titta in på Försvarsförbundet (TCO) de har en del som riktar sig direkt till gruppbefä,soldater och sjömän.
Teaterdirektören.

@milmap sa...

Mer intressant än att organisera sig är kanske vad ni har för förväntningar på yrket. Du har tidigare talat om status, men eftersom yrket tills nu bestått av "lumpare" så är det klart att det inte finns någon yrkes status i egentlig mening. Den måste byggas upp.

Hur utvecklar man en grg soldat? Hur utvecklar man en lastbilsförare? Hur ser arbetsuppgiften ut? Hur bra kan man bli, och hur länge är det intressant att vara lastbilsförare? Sanningen är att vissa människor är lastbilsförare i det civila och är så hela livet. Den som ger sig in i soldatlivet får vara beredd på att arbetsuppgiften består i att köra lastbil, skjuta ksp eller vara chef för en hytt, det är så det ser ut i andra länder och det är så det kommer att se ut i vårat försvar oxå. Utvecklande? Kanske inte. Intressant? Definitivt. Men kanske inte under resten av livet.

Om det är pengar det handlar om så är soldatlivet inte rätt. Den som är ute efter en anställning i försvaret och samtidigt tjäna LITE mer får söka till specoff.

Anonym sa...

Hur har du tänkt förhandla din lön när du inte är organiserad?

Soldaten sa...

@27 juli 2010 12.49

Det är en bra synpunkt. Visserligen har jag redan accepterat en ingångslön, vilket alla har rätt till ansluten eller ej.

Sedan förväntar jag mig att arbetsgivaren är så välvilligt inställd att han/hon diskuterar lönen framöver med varje arbetstagare. Något han/hon aldrig behöver göra alls med den enskilde, utan enbart med de fackliga företrädarna.

Å andra sidan, det finns redan en tabell över löneutvecklingen i varje befattningsnivå. Jag förväntar mig att FM följer det avtalet som är framtaget mellan SEKO/SACO och FM.

Men som jag brukar säga såhär innan allt kör igång:

Den som lever får se. Ny organisation, nya rutiner.

Anonym sa...

Här kommer några av kraven från vår "välvilligt inställda" arbetsgivare i årets avtalsrörelse.
Du kan ta del av hela listan på offs hemsida.

"- Ingen garanterad löneökning
- Arbetsgivaren ska bestämma om lönerevision ska ske.
- Ingen ersättning för sjukvård, läkemedel, med mera.
- Max 35 dagars sparad semester istället 40 dagar.
- Sämre regler avseende semester i samband med föräldraledighet.
- Längre uppsägningstid om individen säger upp sig själv.
- Arbetsgivaren ska bestämma vilket arbetstidsavtal som ska gälla vid oenighet.
- Max sex månaders uppsägningstid vid uppsägning pga arbetsbrist."


Det är mycket att hålla reda på och man kan inte vara ensam med sina tankar och önskningar.

Vad har du själv för
förväntningar på arbetet?
Någon annan tog upp frågan tidigare och den bör du nog fundera ett tag på.
Har du pratat med någon inom eller utom "firman" innan du skrev på?

Som du kanske förstår är det väldigt mycket som hänger i luften när det gäller den "nya" organisationen. Där skulle nog en soldatorganisation kunna skynda på utvecklingen och dessutom få den på rätt spår.

Bara en undran, fick ni ingen som helst information av eller om de fackliga organisationerna vid rekryteringen?
Att vänta och se, i den här organisationen innebär oftast att man snart tillhör de äldsta i kommunen och ingenting har hänt.
Teaterdirektören.

Soldaten sa...

Teaterdirektören:

Som vanligt när det gäller arbetsgivarnas listor är den diger och nedslående för individen. Men om jag läser med min fackliga förtroendemannaögon ser jag inga större skillnader mot t.ex. de listor som kommunala arbetsgivare brukar ge. Dessutom kommer nog många krav att skalas av, tror jag i alla fall, och slutligen; flertalet av kraven syftar till att återta vissa förmåner som officerare haft tidigare.

Ej centralt fastställda löneökningar låter i och för sig absurt för mig, då soldater och officerare är anställda av staten, inte kommunen. Borde vara en lägstanivå på individnivå med ett tillägg baserat på chefens rekommendationer.

Med det sagt; självklart vill jag ha bra semesteravtal, bra chans att påverka min tid, och en lång uppsägningstid från arbetsgivarens sida och kort från min. Jag lutar mer och mer åt att återta mitt engagemang i en facklig organisation när jag väl "rycker in", om ni ursäktar uttrycket.

Ska bli mycket intressant att se vart detta tar vägen.

En sida som förtjänar en hedersplats.

SoldF.com Försvarsmaktens utrustning, fordon, materiel och vapen