fredag 2 juli 2010

Fysisk Status

Satt och funderade på min fysiska status inför mitt nya liv som soldat och kom fram till en sak; jag måste börja träna, igen. Den nivån jag hade när jag gjorde testerna har liksom sjunkit lite, det var några månader sedan.

När jag ändå är inne på soldaters fysiska status kan jag ge min syn på hur jag vill att det ska vara under arbetstiden på regementet:

Fri träning.
  • Tillgång till gym
  • Tillgång till hall
  • Tillgång till hinderbana
Fria löparskor.
  • INTE Lejon attack
Tid.
  • Schemalagda träningspass
  • Avsatt egen tid
Kontroller.
  • Tävlingar (varför inte)
  • Beep-test
  • Multitest

Nu tänker ni (som hittat hit) säkert att "Ja men, det är väl så redan?" eller "Varför ska nån bestämma över min träning?!"

Jo visst, nog är det så redan, på många ställen. MEN en tanke som dök upp under testerna inför anställning och övriga observationer om framförallt vissa officerares fysiska status är: Åh, herregud!!!!

Det var t.ex. många som inte klarade av beep-testet på uttagningarna nivå 9.11 var kravet. Motsvarar ungefär 3 km på 14 minuter i ansträngning. Hur kan unga människor som funderar på en militär karriär, på skytte, INTE klara av det? Hur tänker dom när dom inte förbereder sig? Multitestet var tydligen också otroligt svårt för många. Kravet var 175 poäng. Det ska en frisk människa klara, fick själv lite drygt 300.

Att få träna på arbetstid och forma sin kropp att klara av de mest fantastiska saker (i andras ögon i alla fall) är en förmån utöver det mesta. Men motprestationen måste minst vara att man är förberedd på det som komma skall.

Suck.

Nu ska jag köpa nya löparskor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejhej, jag har några frågor och undranden som jag hoppas att du kan svara på. Jag är fruktansvärt trött för tillfället och skickar iväg detta så att jag inte ska glömma, så jag hoppas att du kan ursäkta eventuella "toner", hastiga meningar eller förvirrande stycken.

Först och främst hur fick du din anställning? Jag såg en kommentar någonstans där du skrev att du var närmare 30 än 20; så det är inte genom värnplikten. Den enda rekryteringen jag hört talas om början någon gång i augusti.

För det andra: Vad exakt är det man går igenom? Ifall mönstringsresultaten fortfarande är giltiga, gäller de då, eller måste man göra nytt? När man sänds till , vad går man igenom? Är det som mönstring eller jobbanställning? Dessa tester du skriver om, vilka är det?

Helt enkelt: Vad kan jag förvänta mig när jag söker? Jag vill vara väl förberedd.

MVH
Karl

Soldaten sa...

Hej Karl.

Jag sökte under våren, när de första tjänsterna började dyka upp. Tjänster enbart för de som redan genomfört värnplikten. Går att hitta info på www.mil.se om du orkar leta lite. (följ gärna länken till höger).

Under testerna görs ett sk. beep-test och ett multitest. Vad det innebär är det bara att söka på nätet om. (sitter inte hemma och har alla länkar just nu.)

Mönstringsresultaten är irrelevanta, eftersom du redan har använt dom. Så att säga.

Det är även en "vanlig" jobbintervju och en läkarundersökning. OM du klarar av beep-testet och multitestet med godkänt resultat.

Hoppas det är svar på frågorna.

En sida som förtjänar en hedersplats.

SoldF.com Försvarsmaktens utrustning, fordon, materiel och vapen