lördag 10 juli 2010

To Fack, or not to Fack?

That is the question.

Ursäkta ordvitsen, men den fångar uppmärksamheten.

När det gäller den fackliga verksamheten för oss AGSS är jag helt under ytan. Med andra ord, hur ska en stackars soldat göra?

På min tidigare arbetsplats var jag väldigt involverad i det fackliga arbetet; satt med i samverkansgruppen, huvudskyddsombud, arbete med lönekriterier, skriva under på löneförändringar, sitta med på samtal mellan arbetsgivare och arbetstagare, m.m., m.m.

Nu känns det helt plötsligt som om jag är helt novis på det här området igen. Vet inte ens vilken SACO organisation jag ska tillhöra. Eller ens hur det nu fungerar i den här branschen.

Att vara med i facket är för mig naturligt, det känns bra att stödja varandra. Men att vara lika engagerad som tidigare tar mig emot eftersom verksamheten är så väsensskild från det jag gjorde tidigare. Bara det att vara skyddsombud: På min förra arbetsplats kunde man med en sträng min gå in till chefen och tala om för honom att det nog är bäst att avbryta verksamheten i en viss lokal pga värme/kyla/luftkvalitet/osv. Allt som är hälsovådligt kunde generera ett stopp i verksamheten, något jag gjort flertalet gånger.

Ponera nu att vi genomför en skarpskjutning i bebyggelse med understödsvapen, eller rensning av rum med skarp handgranat och skarp am, eller rappellering i mörker, eller körning i mörker, eller, eller, eller, ja ni förstår säkert. Hur motiverar man ett stopp i verksamheten då farligheten i verksamheten är själva kärnan i verksamheten? Lagom luddigt!?

Missförstå mig rätt, jag har ingen som helst vilja att stoppa en sådan övning. De är en av anledningarna till att ta en anställning som soldat, intresset för det militära. (Nej, jag är ingen MÖP. Officiellt)

I alla fall. Om någon har en bra idé, eller till och med vet vilken facklig organisation vi ska tillhöra: hör av er.

13 kommentarer:

Dan sa...

En tanke kring att stoppa verksamheten när det är något hälsovådligt är t.ex. när det inte tillförts tillräckligt med material, utbildning och resurser för att anse att ens förband är dugligt till insats. Då borde fackliga representanter kunna sätta stop tills rätt förutsättningar tillförts.

Soldaten sa...

Sant.

I det fallet, och säkert fler, finns det goda orsaker att avbryta verksamheten.

1:e sergeanten sa...

Även om namnet på förbundet kanske blir märkligt för soldater så är Officersförbundet öppet för er.

Soldaten sa...

Perfekt.

Har kollat upp dom, och det verkar som om det är i den korgen man ska lägga sina ägg.

Anonym sa...

repellera = stöta ifrån (fysik), motsatsen till attrahera.

rappellera = fira, nedfira. Från engelskans rappel

Soldaten sa...

Självklart ska det vara rappellering, inte repellering.

Ändrar och belönar mig själv med 20 snabba.

Wiseman sa...

repellera - vad gör då när man tar sig ner för bergväggen om inte stöter ifrån....

Anonym sa...

Varför är du rädd för att bli kallad MÖP? Har du sökt till att bli yrkessoldat så är du helt enkelt MÖP. Förbaskade landet lagom som ska spotta på alla som faller utanför "normalen"... Är inte en specialist i sjukvården en SÖP - Sjukligt Överintresserad Person? /KÖPen - Kungligt Överintresserad Person

Soldaten sa...

Du har nog rätt i att de flesta inom FM, i uniform i alla fall, är MÖP'ar. Bara att acceptera sig själv och strunta i jantelagen.

Fram för fler överintresserade personer.

chefsingenjören sa...

För att vara heltärlig så tror jag det är bäst att ni bildar ett eget fackförbund. Som en del av OF så kommer ni bara att försvinna i bruset.

Pilotkåren har en egen fackförening och vi ingenjörer är med i Sveriges Ingenjörer.

Soldaten sa...

Ja, det lutar nog åt det hållet.

Kanske ta tag i det, då jag har en del bakgrund inom fackligt arbete.

Demå sa...

Har det kommit något nytt inom "fackpratet"? Jag själv kommer påbörja min anställning om ett tag så det kan vara bra att veta.

Soldaten sa...

@Demå

Den fackliga biten ligger på is för mig just nu, och för de andra i samma enhet också vad jag förstår.

Det finns dock en bra anledning att faktiskt gå med har jag märkt. En anledning som även gäller våra närmaste chefer: tidsuttaget.

Jag har inga problem med att jobba många timmar under övningsdygn, men då ska rätt övningsdygn användas. Ska jag jobba närmare 20h/dygn ska jag inte få betalt för ett 8 timmars. Rätt ska va rätt.

Lycka till med din anställning.

En sida som förtjänar en hedersplats.

SoldF.com Försvarsmaktens utrustning, fordon, materiel och vapen