torsdag 22 juli 2010

Mer eller mindre professionella tyckare. (uppdaterad)

Det pågår just nu en debatt på Newsmill om det nya personalförsörjningssystemet och det nya systemet med yrkessoldater.

Många bra åsikter, och flertalet mindre bra.

Det är intressant att se hur så många kan så mycket om så lite, och hur deras åsikter speglar deras kunskaper. Det jag saknar är en bra debatt där vi som faktiskt ska göra skitgörat får säga vårt. Inte lätt att hitta vad vi som frivilligt valt att skriva på tycker. Vad vi vill uppnå och vad vi anser vara en bra personalpolitik.

Vi får se till årsskiftet då första omgången kommit igång vem som har rätt och vem som har fel av alla tyckare över våra huvuden. För det är ingen som frågar oss. Inte mig i alla fall.

(Uppdatering)

En soon-to-be anställd soldats synvinkel.


Rekryteringen:
Mångas åsikt om rekryteringen till det nya försvaret, yrkesförsvaret, är att den bara kommer dra till sig arbetslösa som inte får något annat, vapentokiga, svagsinta, MÖP:ar, mm. I min omgivning, då tänker jag framförallt på de divergenta klientelet i Hemvärnet, är det flertalet som gärna skulle följa med mig in i firman: OM de inte var allt för stadgade i sitt nuvarande yrke, OM de orkade rent fysiskt (vilket många av dessa individer gör), OM yrket hade lite högre status, OM, OM, OM osv...... Själva rekryteringsprocessen är det ingen som egentligen kommenterar, bra eller dåligt. Den samlade bilden jag får är att många före detta värnpliktiga är positivt inställda till att skriva på, OM det inte vore för det ekonomiska, om jag får hårdra det lite.

Villkoren:
De villkor vi skriver under på är, ur en konkurrenssynvinkel, urusla. Men vi har själv valt det. Det gör det intressant att läsa om hur dåliga villkoren är, att ingen kommer vilja vara med och leka (märkligt att vi är så pass många i alla fall), ekonomsikt och arbetsmässigt. Ekonomiskt kan jag till största delen hålla med, tappar själv ett antal tusen/månad, men arbetsmässigt håller jag inte med alls. Det här arbetet är enormt skilt från de flesta andra yrken, även det gamla officersyrket. Du förväntas ställa upp på en rigorös träning som tar på dig psykiskt och fysiskt. Du förväntas ställa upp på att, med vapen i hand, vara ett verktyg för makthavarna. Du förväntas att i värsta fall ta en annans människas liv, reflexmässigt och professionellt. Du förväntas göra allt detta utan att veta om du kommer hem från nästa stationering i en flygstol eller en säck. Hårt men sant.
MEN, alla vi som skriver på det här avtalet vet redan att detta gäller. Så sluta gnälla om hur usla villkoren är för oss soldater tills dess att vi klagar själva. (Ok, ekonomin kan jag redan nu säga att den borde förbättras.)

Utbildning/Rotation/Återhämtning/Högvakt/Beredskap:
Vad vi ska göra, under vår tid i grönt, när vi inte är på insats är lite av ett svart hål för mig. Hitintills har ingen kunnat ge helt klara besked om vad som gäller. Hoppas det kommer upp någon typ av schema i närtid, och gärna ett som sträcker sig ett par månader åtminstone.

Så, förslag på förbättringar kanske.

Jag har egentligen bara 3 förbättringsförslag till debatten
  1. GMU för alla: Är det verkligen så svårt att förstå att intresset för det militära måste väckas hos många? Ni som är i firman, fråga era kollegor hur många som kom på att de ville bli officerare innan de rykte in, och hur många som kom på det under värnplikten.
  2. Bättre lön: Drygt 16' för en soldat och drygt 18' för en gruppchef. IG!
  3. Insatsschema (Nytt begrepp?!): Det ska lätt gå att utläsa för de som skriver på för ett liv i grönt hur mycket just den enheten förväntas vara ute på insats.
Men men, vem lyssnar på oss köttskallar i leran/dammet/vattnet/spenaten? Vad vet vi. Vi har tydligen ingen civil kompetens som är värt något alls i firman.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Tag ett initiativ och skriv vad du tycker - du har ju en blogg! Inte skall du behöva bli tillfrågad för att uttrycka din mening?

Konstruktivitet är alltid bättre än att förbittra sig över andra.

/Kristian

Wiseman sa...

Det är väl bara att skriva?

Soldaten sa...

Så sant att jag kan skriva på min egen blogg, och det kommer så fort jag formulerat något bra.

Obertan sa...

Du emotsäger dig själv.

Det är ju alla dessa OM som gör att det är som det är. Som gör att alla de där dugliga kollegorna du har i HV väljjer att göra något annat.
Det är ju precis detta som är problemet.

Jag är soldat.
Jag är också officer.
Och jag vet att det är väldigt många soldater som är just soldater för att de inte har något annat för tillfället. Det gäller även en hel del officerare för tllfället. Så fort de hittar något annat så drar de!

Om du hoppas att någon kommer att fråga dig vad du tycker, då har du valt fel yrke...

Anonym sa...

Sen kanske det viktigase som anställd soldat har du de factor bara arbetstrygghet i 12 år .
jag ponerar att du är minst 20år så hur attraktiv är man som 30-35 åring på den civila marknaden?? .

Skall man ha soldatyrket som karriär tills pension ? Min mening är NEJ efter flera missioner bakom mej , psykiskt mår man inte bra att åka som en skott spole på missioner .

Risken med nuvarande peronal system är vi har 3 olika klasser eller lag A,B,C lag
Anställda Officerare
Anställda Civila
Anställda soldater i max 12 år

Soldaten sa...

@Obertan

Kanske det. (Motsägelsen alltså.) Anledningen till att många röster höjs mot det nya systemet kan vara alla dessa "OM". Men mina erfarenheter, oavsett hur små, säger mig att för varje 10 som säger "OM" och som skulle bli en bra soldat, finns det minst 1 som säger "Ja".

Men vi får se.

Anonym sa...

@alla
Det är ju jävligt märkligt att ni inte begriper att soldaten vill vara med i processen om hur hans framtida yrke skall utvecklas. Som det är nu så så sitter som vanligt Övlt och uppåt och klurar på hur hur underlydande tänker och tycker i stället för att fråga! FM-anställda tvingas åka ut i världen utan att veta villkoren och förväntas försvara andra människors rätt till demokrati och mänskliga rättigheter genom att hålla käften och ställa in sig i ledet! Känns lite konstigt.
JockeS

Obertan sa...

Håller med dig, JockeS.

Självklart ska man ta med soldaten i processen.
Jag vill förtydliga mig, jag menar att det inte fungerar så i nuläget i FM. Jag tycker naturligtvis att soldaten ska komma till tals.

Som sagt, den som lever får se...

lasse sa...

Håller med soldaten i det mesta. Osäkerheten om det nya är stor men det finns ingen anledning att, som de flesta amatörmilitärer, förkasta systemet innan det trätt i kraft.
Om t ex tio år vet vi mer.

Anonym sa...

Vem som helst får väl skriva på Newsmill, det är ju bara en upphaussad insändarsida. Det ser man ju inte minst på kvaliteten på de flesta artiklar där.

Anonym sa...

JockeS, tror du verkligen övlt:ar sitter och klurar på hur de där nere tycker och tänker? Det enda någon klurar på på den nivån är hur man tar sig till nästa kommendering.

Soldaten sa...

@26 juli 2010 22.58:

Visste jag faktiskt inte.

Kanske skriva ihop något då.

Anonym sa...

Håller med i det mesta. De flesta i Hv som förmodligen skulle vilja göra i alla fall en period som anställd har familj med barn och ett jobb som är bättre betalt än FM kan erbjuda. FM är inget alternativ för dem.
/Johan

En sida som förtjänar en hedersplats.

SoldF.com Försvarsmaktens utrustning, fordon, materiel och vapen