fredag 19 november 2010

Min hammare är bättre än din.

En nybliven snickare får en anställning hos en etablerad stor svens byggfirma. Snickaren kommer direkt från gymnasiet och vet inte så mycket om den stora snickarvärlden utanför gymnasiedörrarna, men han är taggad och arbetsvillig och har en stor arbetsvilja.

När han kommer till jobbet första dagen träffar han sin förman som hälsar honom välkommen och börjar gå igenom hur det fungerar på just det här företaget. Förmannen presenterar den unga snickaren för de andra i arbetslaget, och de går därefter tillsammans iväg till profilshoppen och fixar arbetskläder. Snickaren känner sig glad och välkommen och faktiskt lite stolt över att ha företagets logga på kläderna. Efter att ha fått ut verktyg och bärutrustning ser den unga snickaren ut som ett proffs.

Veckorna går och arbetet flyter på. En dag när snickaren, som nu börjar bli riktigt fäig, sitter i en speciellt ansträngande position och ska slå i en spik inser han en sak, han når inte hammaren. Attans. Han flyttar således fästet till hammaren från ena sidan bältet till andra, perfekt. Dagen efter inser han att "Fasen, hammaren skulle suttit kvar, den används oftast från den sidan." och flyttar således tillbaka den. Det här pågår några dagar på bygget tills han en dag går in på en stor bygghandel och råkar se en bärutrustning som gör att han kan bära hammaren på precis rätt ställe, och han slipper att hammaren slår emot kroppen när han går. PERFEKT! Han går stolt in till förmannen nästföljande dag och visar sitt inköp, förmannen ger tummen upp "Snyggt, hoppas det funkar bra, då kanske vi kan fixa samma till de andra gubbarna. Bra tänkt."
När de andra ser hur enkelt och bekvämt han bär hammaren frågar dom "Var hittade du den där?" Han berättar såklart, och dagen efter har flera av de andra likadana grejer. Förutom en, han har hittat ett ställe som säljer nästan exakt samma fast det går att flytta runt hammaren till ännu bättre ställen. På hans bärutrustnin går det även att fästa fickor för spik, skruvdragare och skruvar. Utan att allt hänger som ett tattarläger.
På det sättet flyter arbetet på fram till den dagen VD'n för byggföretaget dyker upp för att se hur bygget går. Förmannen kallar ner killarna för att VD'n ska få träffa alla.
VD'n, som är gammal byggare själv, ser att alla har liknande bärutrustning, men ändå olika. Han blir fundersam och frågar: "Vad är det där? Duger inte det ni får av oss?" Den unga snickaren säger, full av ungdomlig säkerhet: "Nä, jag fick ont i ryggen av den gamla, och nu slipper jag springa runt och hämta en massa olika verktyg på en massa olika ställen. Går liksom fortare att jobba nu."
VD'n tänker en stund. "Bra tänkt, jag ska tipsa de andra byggarbetsplatserna. Vi ses gubbar."Ovanstående är rent fiktivt, men inte otänkbart. Snarare tvärtom. Så länge som säkerheten efterföljs med adekvat utrustning är de flesta chefer glada om de anställda hittar vägar/utrustning som gör jobbet lättare och effektivare.

VARFÖR KLARAR INTE FM AV DET!?

Det här är en lite reflektion runt den absurda debatten om stridsväst 2000 och att den modifieras till oigenkännlighet eller byts mot något som fungerar för uppgiften.

Jag har hitintills inte hört ett argument som är vettigt till varför man inte får bära t.ex. Blackhawk-västar, gröna/beiga, och använda SV2000-fickorna.

Om FM vill ha ett yrkesförsvar är det dags att lyssna på soldaterna. Att fippla på med olika varianter och "mörka" att stridsväst2000 inte används är ok (nåja) under en mission. Inte under 8-12 år. Antingen tillåter FM viss egen utrustning, som en bra stridsväst, tilldelar bra utrustning eller så kommer folk sluta.

14 kommentarer:

Daniel "Mouse" Eriksson sa...

Enda (bra)anledningen jag hört är att de ej bör användas eftersom att nissarna som kontrollerar brandsäkerheten i kläderna och liknande inte har godkänt dem.

Men att säga åt någon person att gå och köpa dessa västar. Få hem dem, prova dom och ge dom godkänt borde ju en normal organisation kunna klara av på... 3 månader? Men inte FM, där är det MINST 5 år som gäller....

Soldaten sa...

Ja, det borde inte ta lång tid för FM att, t.ex., köpa in några olika västar och testa dom, läs bränna upp, sida vid sida om SV2000.

Skulle ta max 2 veckor med inköp, test, rapportskrivning.

I dare you, FM!

Subbe sa...

OM FM skulle godkänna massa civila pryttlar i högervarv, då skulle man ju inkompetensförklara utvecklingssektionen på MSS, FMV skulle ju inte heller få vara med och agera bromskloss. Nä det är klart att vi bara skall ha stridsväst 2000 oavsett vilken tjänst vi har, ingen skillnad på om det är en fordonsförare eller en jägarsoldat.
Ha inte för höga förhoppningar om att det kommer hända något snabbt på denna fronten.

Anonym sa...

Jag har följt denna debatten nu ett tag, och återigen känns det som om den stora maskinen FM är en slagpåse för journalister, soldater, officerare, politiker etc.

Jag har sett många med egna prylar, som ibland tyckt att jag varit en idiot med min kära stridsväst. Skillnaden var dock att jag kunde bära mer ammo och ladda om snabbare än de. Visst, de må ha något megg mer framme och greppbart (beroende på modell) men överlag så känner jag att stridsvästen är adekvat.

Jag förstår inte hur soldater kan misslyckas ladda om snabbt med den på.

Anonym sa...

Först och främst skall det påpekas att de personer som påstår att SV2K är väl fungerande antingen är fullständigt unika och har en annan fysik är 98% av den stridande personalen eller så ligger en annan agenda bakom. Att packa i 3 granater, 2 pistolmag, 12 AKmag, första förband, 10st 40mm granater och allt annat som skall ner i flerbruksfickorna och sedan utföra strid från en Galt och sedan urlasta är inte kanske utan alldeles garanterat fullständigt jävla omöjligt. Allt annat är fullständigt skitsnack. Ursäkta mig att jag svär men jag blir uppriktigt förbannad. SV2K är undermålig, så är det bara. Jag bär egen väst inte för att det är ballt utan för att jag vill komma hem till mina barn och om något så jävla simpelt som att fungerande jävla utrustning ökar mina chanser till det så gör jag det, reglemente eller inte! Och ett bra mått på en västs effektivitet är inte hur snabbt man kan ladda om, det handlar om hur den fungerar under hela soldatens operationstid. Jag kan säkert vinna den där omladdningstävlingen, jag gaffatejpar bara på 10 mag på axelstödet. Laddar jag om fort? Jajamensan! Fungerar det taktiskt? Inte en sportkeps.

Anonym sa...

Prblemt i dag är "soldaterna" ska ha så mycke mög å pryttlar och köper egna mer mag med ammo .
Blir jag bättre soldat bara för jag har 8 magasin? nej troligen sämre då de kommer väga mer och jag orkar mindre . Det börjar blir lite för mycket insperat av diverse filmer och "säkerhets konsult företag"
Under BA 01-02 va de inge som yra som gamla hedliga Stridsbältet eller gor-tex uniform de va enkelt man bar det man fick up på förrådet PUNKT.

Att sedan nu nyanställda soldater jag träffat på utan nån som helst erfarehet av internationell tjänst utom i DVD form kan ha "expert åskikter" är för mej en gåta

// Anonym officer 5 missioner

Soldaten sa...

Om alla tänkte som du skulle utvecklingen av materiel stanna. På grund av människor som du tar det 1 miljon år för soldaterna på marken att få uppgiftsanpassad materiel. När var du en soldat på marken senast? När hamnade du i eldstrid efter att kört på en IED senast? Att direkt avfärda unga soldaters krav och önskningar är dåraktigt.

Anonym sa...

För att lämna svar till Soldaten själv.

Jag misstror inte soldaterna och som svar på din fråga
Ja jag har vart under beskjuting in Sarajevo, Jag har sprungit för mitt liv under granatbeskjutning, soldater hanade i gisslan situationer. vad jag ifråga sätter är personer utan någon som helst erfarenhet påstår sig nu vara experter på det ena och det andra.
Att som du själv gör, ifråga sätter andra personers erfarenher från internationell tjänst . i grunder är det inte prylarna som gör soldaten utan en kvalitativ utbildning och träning som gör en bra soldat eller ???

Soldaten sa...

Ok, då tar vi det igen: "senast" är kodordet. Med din retorik borde musköt fungera utmärkt, svenska kungar erövrade trots allt en stor del av norra europa med dylika vapen.

Eller så följer vi utvecklingen och använder det bästa som finns att tillgå just nu, inte det som var näst bäst för 20 år sedan. Titta framåt istället för att se bakåt, SV2000 är inte bra med tanke på vad som lastas på en modern soldat. Den var något sånär duglig när den kom, den är suboptimal i de situationer som uppstår nu.

Appropå expertis; har du missat att vi har soldater i strid rätt ofta nu för tiden? Soldater som anser att stridsvästen inte fungerar bra.

Anonym sa...

SV2000 är som allt annat en kompromiss mellan pris och anpassning till ALLA förhållanden och som vi vet så är något som är tillverkat till lägsta pris och är "multipurpose" inte bäst på någonting.
En snabbomladdningsficka per man? Är det så en strid går till?

@// Anonym officer 5 missioner, jag har en väldans respekt för dina erfarenheter, själv kom jag till Bosnien först -95. Men med det sagt betyder det inte att jag tycker att du har rätt. 304K var inte bra -95, för om den varit det skulle den inte fasats ut! Och sen kan man ju fråga sig hur många gånger de första BAmissionerna var i strid där man använde sina eldhandvapen mot avsutten trupp, på det sätt som skett senare i Afghanistan.

Därtill kommer det eviga tjatet om testverksamheten på MSS in, om SSG kan så borde en anställd på Livgardet också kunna, eller? varför skulle det vara fel att bära en väst som andra krigsmakter använder, är det bara i Sverige vi kan speca upp schysst personlig utrustning? Om man tror det så är det dags för en realitycheck!
Jag bär det som tilldelas när man utrustar Kungen med samma skyddsväst som jag får ut på förrådet och grabbarna i SSG har samma stridsväst som jag hängandes i skåpet!

/Kristian Jansson

Anonym sa...

Till syvene och sist handlar materielfrågan om lydnad och disciplin. Jag har idag inte mött en enda soldat (värnpliktig eller korttidsanställd i Utlandsstyrkan) som har haft den utbildningsståndpunkten att han eller hon har varit kompetent nog att utvärdera tilldelad materiel.

Om Försvarsmakten och dess officerare inte kan lita på att soldaten bär ordersatt utrustning, även utan regelbunden kontroll, eller utför angiven order så föreligger en förtroendekris som är långt allvarligare för organisationen än frågan om den personliga materielen är optimal eller inte.

Givetvis skall vi värna om soldaten och hans/hennes liv, men som officer är det också mitt beslut att skicka soldaten i döden om det gynnar fäderneslandet och organisationen. Det glöms lätt bort idag att den militära kulturen påbjuder lydnad och självdisciplin av den enskilde, soldat som officer, och att det ligger i sakens natur att vi ser oss själva som en del i en enhet och inte som en individ. Det är enheten som är det viktiga, inte individen, för lösandet av uppgiften. Idag fylls Försvarsmaktens led på av individualister vars ledord inte längre är "för plikt och ära" utan "me, myself and I".

Jag har den största respekt för soldater och mina officerskollegor för den personliga uppoffring de gör i samband med utlandstjänst. Dock måste man reda ut vilka ens lojaliteter är innan man tackar ja till ett sådant åtagande. Har man en familj som man inte kan tänka sig att lämna för alltid så bör man heller inte åka. Det är en förlust för Försvarsmakten om ni tackar nej, men en ännu större förlust om krigstukten eftersätts på grund av individualisters strävanden för egen sak.

/Officer

Soldaten sa...

Ok, du är tydligen inte med i matchen alls.

ALLA individer i utlandsstyrkan, eller vilken population som behandlas, är fullt kapabel till att tänka ut om utrustningen passar till den uppgift dom har. Det är det som är UTVÄRDERING. Sen om enskild soldat har kapaciteten att väga olika utrustningar mot varandra och komma med produktutveklingsförslag mot en bättre produkt låter jag vara osagt. Troligtvis finns det dock soldater i US som har kunskaper som vida överstiger dina inom produktutvecklingsområdet.

Förtroendekrisen går åt andra hållet än du, taffligt, försöker påskina. Soldaterna har undermålig utrustning, dom får ej ändra/byta och dom känner att ledningen inte lyssnar eller bryr sig om deras åsikter utan endast hjärndött muttrar mantrat "tilldeladutrustningärtillräckligutrustning" om och om igen. Det är förödande för organisationen som du säger, men inte på det sätt du påstår.

Om du som officer sätter uppgiften FÖRE soldatens liv och "skickar soldaten i döden" är det dags att antingen se sig om efter ett nytt jobb eller se sig över axeln. En sådan chef kommer tillslut använda sin kropp till att stoppa några gram metall med. Egen metall. Maken till WW1 mentalitet har jag inte sett sedan senast Hollywood-produktionen på ämnet. Som chef och ledare är det er förbannade skyldighet att se till att kängorna på marken har rätt utrustning och rätt utbildning för att INTE sändas i döden. Har dom det kommer dom gladeligen genomföra alla mer eller mindre idiotiska företag med större chans att komma tillbaka. Fåntratt.

Jag har också en enorm respekt för de som åker/har åkt på mission för sveriges räkning. Jag är fullt medveten om deras uppoffringar. MEN att tro att krav på den bästa utrustningen är en manifestation på individualitet är bara löjligt. Det handlar om att soldaterna försöker skaffa sig största möjliga fördel för att faktiskt återvända levande och inte i en svart säck.

Anonym sa...

Givetvis är även jag beredd att gå i döden om min chef ger order om detta. Jag tror nämligen helhjärtat på att mitt liv är värt mindre än svenska befolkningens. Jag har själv valt yrket soldat och officer och det har jag gjort för att värna om mina medmänniskor i Sverige. Detta kan kosta mitt liv, det är jag medveten om och jag är beredd att offra detta för något som är större än mig själv. Detta är MITT val!

Visst kan jag hålla med om att i min idealvärld så släcks mitt liv inte i ett främmande land som exempelvis Afghanistan utan någonstans i Sverige, till bygdens försvar. Nu är det som det är, jag är soldat och officer och där min chef, en tjänsteman i kungariket Sveriges namn, behöver mig - där skall jag verka. Oavsett om det kostar mig livet eller inte. Den dag jag förlorar den övertygelsen äger jag inte längre rätten att föra befäl över andra. Jag, och alla andra som för befäl över soldater och officerare, måste våga ta och utkräva ansvar. Även sådant ansvar som kostar andra eller mig själv livet.

Att bara fokusera på den "undermåliga" utrustningen i Försvarsmakten, som jag förstår att ni är ivrig påhejare utav, drar fokus från viktigare frågor. Jag håller med om att soldaten skall ha bra utrustning, men den kan aldrig bli optimal för alla. Detta måste Sveriges soldater acceptera och därigenom ändra sitt sätt att se på problemet. Påverka det ni kan påverka - er egen utbildningsståndpunkt - och sluta arbeta mot organisationen. Arbeta MED organisationen.

Ni nämner utvärderingar. Det är naivt att tro att ingen har lyssnat på er bara för att inget händer. Ibland är det så att soldater och officerares förslag tas i beaktande och förkastas för att de inte var så genomtänkta eller för att de hade ett för smalt användningsområde (exempelvis en ny ficka till stridsvästen som passar utmärkt till en individ men inte till många andra). Ibland tas åsikterna varmt om hand och leder till utveckling. Vi är internationellt sett en liten organisation och har inte råd att tillgodose allas önskemål. Om vi skulle göra det måste pengarna tas någon annanstans. Är ditt liv mer värt än din farmors vars äldreboende tvingas till kraftfulla beskärningar då de måste finansiera enskilda soldaters önskemål? Något som kostar henne livskvalitet i slutet av livet och till slut kanske även livet självt?

Lyft blicken. Se helheten och inte bara till er själva. Ni är viktiga för organisationen och för oss officerare. Vi bryr oss om er, tro inget annat, men ni tillhör en organisation vars verkliga värde utgörs av dess samlade resurser och förmågor, inte enskilda individer.

/Officer

Ndorop sa...

@officer: Vilken lojalitet är viktigast? Mot organisationen, godtyckliga regler eller uppgiften?Lyda felaktiga order? Vari ligger lojaliteten att acceptera något som inte fungerar? Det är mer lojalt att påtala felet och om möjligt föreslå en lösning.

I brittiska armén får du ut en utrustning, men det listas även en mängd materiel som godkänd (jfr BUA). Funkar inte stridsutrustningen du fått ut, kan du själv komplettera, vare sig det är SAS-jacka eller ryggsäck.

När US Army fick klart för sig att uniformen inte dög i hett klimat, tog det nio veckor att börja skeppa ut nya undertröjor (Army Combat Shirt). Då hade ett företag (Crye) uppfunnit ett helt nytt tyg som var svalare, transporterade svett, var stretchigt OCH flamsäkert: "This is all part of PEO Soldiers mission to make sure that our Soldiers have the best equipment available when and where they need it. Its our job to give them the best equipment that our money and technology can produce"

Där har du två lojala svar på frågan. Skilj på huvudsak och bisak: materielen är till för att hjälpa soldaten lösa uppgiften, inte tvärtom.

En sida som förtjänar en hedersplats.

SoldF.com Försvarsmaktens utrustning, fordon, materiel och vapen