lördag 11 september 2010

Puts och studs.

Ännu en vecka har nu gått. En vecka fylld med i stort sett 3 saker; Fys, excercis och vapenhantering. Väldigt stereotypt militärt med andra ord.

Har en trött dag idag efter den gångna veckan, så ni får ursäkta det korta inlägget, men en sak som MÅSTE sägas är att vår pluton i nuläget är bra mycket bättre skyttar än den andra plutonen. Eller vad sägs om 6 (tror jag det var) skjutövningar inklusive inskjutning avklarade, medan den andra plutonen fortfarande höll på med inskjutning. Kan ha att göra med att våra befäl lämnar över skjutningarna på respektive gruppchef = mer effektivt tidsutnyttjande. Kul är det i vilket fall som helst.

Det känns fortfarande märkligt att gå runt i uniform, stridsutrustning och vapen och göra det vi gör och dessutom få betalt för det. Hur många är förunnade att ha som yrke det dom tycker är kul?

(ps. Ryktena går nu på plutonen om vem "Soldaten" är. Den som lever får se. ds.)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ska inte kasta grus i mskineriet, men effektiv tidsutnyttjande är bra.
Men att lämna över "skjutnignarna" till gruppbefäl låter lite som något som gått helt i emot SäkI Ehv, eller kanske inte det är felskriver, eller vet gruppcheferna om deras skyldigheter och vad som kan bli surt efteråt ?
Sjuktningar skall nog följas enl SäkI som du tidigare beskriv i inlägg to fack or not to fack vad händer med den GSS/ soldat som har hand om skjutning som går fel ???

Soldaten sa...

Befälen var på plats, och höll i eldtillståndet. Kanske var lite otydlig där.

Det vill säga; på plats fick respektive gruppchef ansvaret att genomföra övningar, inkl inskjutning, enligt fastställt PM. Befälen genomförde samma övningar som oss. Gick lite snabbare för dem bara.

Anonym sa...

Tycker ändå man bör vara tydlig i gräns vänste och höger, För jag själv officer och har det yttersta ansvaret på en skjutbana, jag kan ju inte deligera det ansvaret till person som "ej är behörig" som det så vackert heter i vårt försvar.
Samt jag vill ju inte sätt en soldat el GSS/Gruppchef på pottan om något gåt fel. hur kommer gruppchefen uppleva detta ? är han7hon mogen för att axla detta ansvar. och det viktigaste för alla parter VEMS HUVUD KOMMER ATT HÄNGAS OM NÅTT GÅR FEL??? här måtst vi alla officerare GSS mm vara jävligt tydliga och ej ta på oss mer än vi skall . Sen PM kontra SäkI är ju inte samma sak diretk .
Ursäkta om jag låter bitter men vi måste vara tydliga i vår ansvarsfördelning och roller. För grunden är - gåt nått fel , NÅN SKALL JU ALLTID HÄNGAS

Soldaten sa...

Skjutbanor har fasta skjutplatser mot ett mål, blir inte mycket tydligare skjutgränser än "skjut bara mot målet framför er".

Kan inte se någon skugga av att det var otydligt om vad som gällde under skjutningen, och jag har mycket svårt att tro att någon utomstående skulle hittat någon.

Och om ansvarigt befäl befinner sig PÅ skjutvallen, är det fortfarande otydligt?

Men men, jag var ju bara där. Vad vet jag?

En sida som förtjänar en hedersplats.

SoldF.com Försvarsmaktens utrustning, fordon, materiel och vapen