måndag 2 augusti 2010

Jaha, vad händer sen då?

Chefsingenjören tar upp en väldigt aktuell och viktig fråga; vad händer efter tjänstgöringen i FM?

De flesta som kommer skriva på är ungdomar under 25 utan arbetslivserfarenhet och utbildning (högst ovetenskapligt påstående från min sida, men det mest troliga).

Det måste till en förändring från arbetsgivarnas sida, alla arbetsgivare. Försvarsmakten måste "civilisera" sina utbildningsbevis för att bli gångbara på den öppna arbetsmarknaden och de civila arbetsgivarna måste lära sig att översätta en fd soldats kunskaper till den egna verksamheten.

Hur många gamla värnpliktiga/utlandssoldater finns det inte där ute som kört fordon som är betydligt tyngre än de flesta fordon på Sveriges vägar, och som är/var dugliga på det, som inte har minsta chans att omsätta dessa kunskaper till det civila livet? Hur många patgb-förare skulle inte kunna köra buss, med en kortare kompletteringsutbildning. En Patria är faktiskt inte mycket mer än en beväpnad pansarbuss. Fast bättre.

Så, till FM: Hur tänker ni göra?

Om försvarsmakten vill rekrytera ungdomar är det ett ypperligt argument att ge dessa ungdomar möjligheten att faktiskt skaffa sig kunskaper som är nyttiga även utan uniform.

Tänk på det.

11 kommentarer:

Sumatra sa...

Enligt min uppfattning är det Försvarsmaktens skyldighet att se till att soldater och sjömän "förses" med den utbildning som ett civilt liv kräver, efter att ha använt sig av de ungas tjänster under de år då man normalt etablerar sig i samhället. Inget mindre vore anständigt. Detta borde dessutom finnas redovisat före det att man drar igång rekryteringskampanjer.

Basta.

Anonym sa...

Även jag som är till åren kommen och kommer att vara runt 40 när jag avslutar mitt kontrakt är intresserad av en framtid efter att ha ställt mig till förfogande för staten.
/Johan

Soldaten sa...

Ja, då är vi två då. Åldersmässigt alltså. (Då var det sagt iaf.)

Den bakgrund jag har är inte nödvändigtvis det jag vill fortsätta med efter tjänstgöringen. Som "tur" är har jag jobbat MYCKET inom säkerhetsbranschen under min studietid. Hoppas på att hitta ett schysst jobb där efter den gröna tiden.

Johan sa...

Jag kan bara hålla med Sumatra.

Det här är en av de viktigaste sakerna som måste åtgärdas i det nya rekryteringssystemet, speciellt som man vad jag har förstått lyckats undkomma begränsningarna av visstidsanställningar som gäller i princip alla andra branscher.

Bon sa...

Det pågår ett arbete med civilt meritvärde. Jag vet att P 4 och K 3 är inblandade som pilotförband.
Tror nog det kommer mer under hösten när folk landat in efter semestrarna.
Visst är det viktigt det ni belyser, inte minst ur rekryteringssynpunkt!
Lönen lär ju inte vara den drivande rekryteringskraften....

Anonym sa...

Fast... jag kan ändå tycka resonemanget är lite märkligt. Visst var det vanligt med livstidsanställning på bruket bland tidigare generationer, men där är vi ju inte riktigt idag. Man jobbar ett par år på ett jobb, byter och jobbar någon annanstans. Ibland byter man bransch. Men aldrig kräver man väl av sin nya arbetsgivare att denne skall ta ansvar för ens vidare karriär? Viss, soldatyrket är speciellt men nog bör väl vuxna människor själva kunna ta ansvar för sin karriär. Ett rejält "muckarbidrag", kanske i form av betald yrkesutbildning eller motsvarande kan väl vara på sin plats. Men vill soldaterna ha nytt jobb på silverfat så är det väl snarare just den attityden som ligger dem i fatet när det är dags att gå ut på civila arbetsmarknaden.

Anonym sa...

@Johan och Soldaten - menar ni att ni är runt 36 nu då? Det låter ju helt ok att det är sådan spridning på soldaterna. Om det nu stämmer.

Soldaten sa...

8 års kontrakt för min del.

Runt 40 kan betyda 35-45 vilket betyder en ålder på mig på 27-37 just nu, mer än så tänker iaf inte jag säga.

Fast överlag tror jag att det är bra med en spridning i ålder, inte bara 20 åringar eller 35 åringar.

Anonym sa...

Ok, mest intresserad av att veta om man är helt tokig om man som 38-åring skulle få för sig att bli soldat.

Soldaten sa...

Go for it, säger jag.

En av de mest vältränade personer jag känner är en 43 årig möbelsnickare. Spöar de flesta på det mesta vad gäller fys.

Dä' ä' bar' å' åk'.

Soldaten sa...

Appropå ålder.

I det "nya" försvaret är det tanken att nyutbildade soldater ska slussas in i befintliga grupper vilket ger att det över tiden kommer vara en spridning i ålder på soldaterna, t.ex. en som börjar nu och är 27 kommer vara 35 om han/hon stannar 8 år, därför tycker jag att det är bra att FM redan nu rektyterar inte bara 20 åringar, utan alla lämpliga oavsett ålder.

Det är nog tryggt senare om du kommer in som 18 åring i en grupp och det finns ett par gamla rävar att ta rygg på. Lärlingssystemet är underskattat.

En sida som förtjänar en hedersplats.

SoldF.com Försvarsmaktens utrustning, fordon, materiel och vapen